Német online kezdőknek és haladóknak

HERZLICH WILLKOMMEN! ÜDVÖZLÖM! HERZLICH WILLKOMMEN! ÜDVÖZLÖM! Tanuljon németül! Kezdje el vagy folytassa utazását a német nyelv világába! dr. Kopasz Filoméla, az Ön némettanára

A főnév/Das Substantiv

1. rész/Teil 1


A FŐNEVEK HELYESÍRÁSA:

A német főnevekkel kapcsolatban először azt érdemes megjegyezni, hogy a főneveket nagy kezdőbetűvel írjuk. Ez eleinte nagyon furcsa a magyar nyelvtanulók számára, de gyorsan hozzá lehet szokni. példák/Beispiele: der Löffel, - (= a kanál), die Blume, -n (= a virág), das Fenster, - (= az ablak)


A FŐNEVEK NEME:

A német nyelvben három nyelvtani nem van: hímnem, nőnem, semlegesnem. A határozott névelő (a magyarban: a/az) a három nemnek megfelelően háromféle lehet:

der  - hímnemű főnevek határozott névelője

die  - nőnemű főnevek határozott névelője

das - semlegesnemű főnevek határozott névelője

die  - többes számú főnevek határozott névelője


Ezek alapján az előző bekezdésben említett főnevek közül a LÖFFEL hímnemű, a BLUME nőnemű, a FENSTER pedig semlegesnemű főnév. Akármilyen nemű is azonban a főnév, többes számban a határozott névelője: die. példák/Beispiele: die Löffel (= a kanalak), die Blumen (= a virágok), die Fenster (= az ablakok)

Király   A szótárakban a határozott névelőket általában rövidítve találjuk: r Löffel, -, e Blume, -n, s Fenster, -


A határozatlan névelő (a magyarban: egy) a három nem esetében a következő:

ein   - hímnemű főnevek határozatlan névelője

eine - nőnemű főnevek határozatlan névelője

ein   - semlegesnemű főnevek határozatlan névelője

Tehát: egy kanál = ein Löffel, egy virág = eine Blume, egy ablak = ein Fenster; Többes számú főnevek elé nem tehetjük az "egy" határozatlan névelőt, mivel azok többes számban vannak. Nem mondjuk azt, hogy "egy kanalak"!


TANULÁSI TIPP/LERNTIPP:

A főnév nemét sajnos nem lehet kitalálni, hiszen semmi logikus magyarázat nincs például arra, hogy a "Löffel" szó miért hímnemű. A főnevek nemét ezért a főnévvel együtt meg kell tanulni. Ez akkor is igaz, ha van is néhány szabály a főnevek nemére vonatkozóan, például:

- a napok nevei, és az -er végződésű főnevek hímneműek (r Dienstag, -e = a kedd, r Verkäufer, - = az eladó, r Lehrer, - = a tanár)

- az -ung, -heit, -keit, -in, -ei végződésű főnevek nőneműek (e Wohnung, -en = a lakás, e Übung, -en = a gyakorlat, e Verkäuferin, -nen = az eladónő, e Lehrerin, -nen = a tanárnő, e Bäckerei, -en = a pékség)

- Ha úgy képzünk főnevet, hogy a főnévi igenevet egyszerűen nagy kezdőbetűvel írjuk, akkor az a főnév semlegesnemű. (lernen - s Lernen = tanulni - a tanulás)

- A természetes nem meghatározza a nyelvtani nemet, vagyis például az apa hímnemű főnév, az anya nőnemű főnév, mivel a természetes nemük is a hímnem, ill. a nőnem. (r Vater, -¨ = az apa, e Mutter, -¨ = az anya)

- A német nyelv által annyira kedvelt összetett főnevek esetében az összetétel utolsó tagjának a neme  (és többes száma) határozza meg az összetett főnév nemét (és többes számát). Néhány példa:

das Beispiel, -e (= a példa) + der Satz, -¨e (= a mondat): der Beispielsatz, -¨e (= a példamondat)

der Eingang, -¨e (= a bejárat) + die Tür, -en (= az ajtó): die Eingangstür, -en (= a bejárati ajtó)

das Kleid, -er (= a ruha) + der Schrank, -¨e (= a szekrény): der Kleiderschrank, -¨e (= a ruhásszekrény)

das Kino, -s (= a mozi) + die Karte, -n (= a jegy): die Kinokarte, -n (= a mozijegy)

die Schokolade, -n (= a csokoládé) + das Eis (= a fagylalt) = das Schokoladeneis (= a csokoládéfagylalt); A "das Eis" szónak nincs többes száma, csak egyes számú alakja van! Onnan ismerhetők fel a csak egyes számban álló főnevek, hogy utánuk nem adunk meg semmilyen többes szám végződést vagy a nyomaték kedvéért zérust írunk: s Eis/s Eis Ø


PÉLDAMONDATOK/BEISPIELSÄTZE:

Was ist das? (= Mi ez/az?) - Das ist ein Auto. (= Ez/Az egy autó.) (s Auto, -s = az autó)

Wer ist das? (= Ki ez/az?) - Das ist Frau Müller. (= Ez/Az Müller asszony.) (e Frau, -en = az asszony, a nő)

Ist das ein Hotel? (= Ez/Az egy szálloda?) - Ja, das ist ein Hotel. (= Igen, ez/az egy szálloda.) (s Hotel, -s = a szálloda)

Ist das eine Zeitung? (= Ez/Az egy újság?) - Nein, das ist keine Zeitung, das ist ein Kalender. (= Nem, ez/az nem újság, ez/az egy naptár.) (e Zeitung, -en = az újság, r Kalender, - = a naptár)

Wessen Jacke ist das? (= Kinek a kiskabátja ez/az?) (e Jacke, -n = a kiskabát)Weblap látogatottság számláló:

Mai: 149
Tegnapi: 85
Heti: 234
Havi: 1 325
Össz.: 1 276 010

Látogatottság növelés
Oldal: A főnév 1. rész/Das Substantiv Teil 1
Német online kezdőknek és haladóknak - © 2008 - 2018 - onlinenemet.hupont.hu

A HuPont.hu weblapszerkesztő. A honlapkészítés nem jelent akadályt: Honlapkészítés

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: német számok - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »